Projecten in de kijker

energietransitie

Energie transitie en Tijssens

 

Gemeenten bepalen wanneer ze woonwijken loskoppelen van het aardgas. Het klimaatakkoord is het gesprek van de dag.
Zo zijn een groot deel van onze opdrachtgevers vooruitstrevend in het laten verwarmen van hun gebouwen op een andere manier dan met gas. Bijvoorbeeld door gebruik te gaan maken van warmtepompen, of door een grootkeuken zodanig aan te passen dat deze geheel elektrisch wordt. Koken op gas is er dan niet meer bij. Ook zien we vaak dat een PV-installatie zoveel vermogen op wekt, dat deze niet zondermeer kan terug leveren op het net, omdat de huidige aansluiting te klein is.
De consequentie is dat deze transitie gepaard gaat met grote elektrische vermogens.

Tijssens Electrotechniek investeert in die materie waardoor ze met haar opdrachtgevers dit traject kunnen inslaan.
Het gaat hier om het verzwaren van aansluitingen. Heel vaak dient de aansluiting zodanig te worden aangepast dat een eigen 10kV trafo (middenspanning) noodzakelijk is.

Op dit moment zijn wij bezig met het uitbreiden van het elektriciteitsnet op het gebied van middenspanning bij twee zorgklanten in Eindhoven. Hier praten we over verschillende transformatoren, op hun terrein, aangesloten op een 10kV inkoopstation. Met deze zorgklanten zijn we het traject ingeslagen om van het gas af te gaan. Vanwege het terug leveren van zonnestroom zal ook bij een school in Eindhoven een transformator worden geplaatst waarop dan zowel het gebouw, als de omvormers worden aangesloten.

In opdracht van rijksvastgoedbedrijf zijn wij op dit moment gestart met een project om bij een Penitentiaire Inrichting twee trafo’s te plaatsen zodat voldoende vermogen beschikbaar komt om de grootkeuken van het gas af te koppelen.

Kortom: Onze doelstelling is om samen met onze opdrachtgevers de energie transitie in te zetten om bij te dragen aan een beter klimaat.

Ronald Cuijnen
Commercieel directeur

Enkele foto’s van dit project 

Techniek Nederland